GINOP-2.1.7-15-2016-00634 fejlesztés eredményének bemutatása

Összefoglaló adatok:
  • A Kedvezményezett neve: Bárczy Környezetvédelmi Kft.
  • A nyertes projekt címe: Szikkasztási határérték elérésének biztosítására alkalmas csapadékvíz olajleválasztó berendezés kifejlesztése
  • A szerződött támogatás összege: 56 489 112 Ft európai uniós támogatás.
  • A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 60.34 %-a.
  • A projekt befejezési dátuma: 2019.07.31.
  • A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00634
A projekt eredménye:

Az általunk tervezett projekt sikeres megvalósításának eredményeként részben sikerült elérni a célul kitűzött 0,1 mg/l TPH kilépő koncentrációt. A kiválasztott szűrőanyag 5 mg/l felmenő TPH koncentráció és 60 L/perc átfolyó anyagáram alatt képes ezt elérni. Az új típusú szűrőkosár 60-70%-al nagyobb hatékonyságú az eddig használtnál. A kitűzött cél több szűrőt sorba kötve műszakilag elérhető.

A projekt eredményes megvalósításában kutatás-fejlesztési partnerünk alvállalkozóként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. volt.

A fejlesztés részletes bemutatása:

A projekt során sikerült kifejlesztenünk egy a meglévő csapadékvíz elvezető rendszerbe utólag is telepíthető szűrőkosár prototípust, melynek segítségével a jelenleg használt szűrőkhöz képest 60-70%-al tovább csökkenthető az elfolyó víz TPH tartalma, és bizonyos körülmények között elérhető vele a célul kitűzött szikkasztási határérték (0,1 mg/L TPH) is. A prototípus nem tartalmaz biológiai töltetet, mert a projekt során elvégzett vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy csak igen kismértékű hozzáadott értékkel bír. A kombinált szűrőbetét olaj adszorpciós kapacitása így is jelentősen meghaladja a korábbi célként kitűzött 2000g olaj/ kg szűrőréteg értéket, a prototípus fajlagos olajmegkötő kapacitása >10 000g olaj/ kg szűrőréteg.

A vállalkozásunkra gyakorolt hatás:

A kifejlesztésre került prototípus segítségével további fejlesztésekre nyílik lehetőség, valamint újabb piaci igényekre leszünk képesek választ adni, elsősorban a célcsoportként definiált mélyépítési munkákat folytató építőipari kivitelező cégek, valamint közműtervezők vállalkozások területén. Következő lépésként, a jelen projekt során kifejlesztett prototípusból a kész terméket szükséges létrehoznunk, amely várhatóan újabb kihívásokat fog jelenteni számunkra a jövőben. A jelen projekt megvalósítása során vállalkozásunk tudásbázisa jelentős mértékben továbbfejlődött, amely komplex tudást, a tervezett újabb fejlesztések során is képesek leszünk kamatoztatni.

A fizikai megvalósítás során lehetőségünk nyílt alvállalkozóként egy kutatóhely bevonására is, ahol a közösen megvalósított tevékenységek szintén tovább erősítik azt, hogy a kutatás-fejlesztési projektekben érdemes a megfelelő partnerrel együtt gondolkodni, egymás tudását kiegészíteni, és amely együttműködés a jövőben is várhatóan folytatódni fog.

A projekt tervezési fázisában kitalált önregenerációra képes szűrőbetét konstrukció a tesztek során nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A biológiailag aktív adszorbens töltetet tartalmazó szűrők a hosszú idejű tesztek során csak minimális mértékben voltak képesek több olajat megkötni, mint a BAA töltetet nem tartalmazó kontrollok. Ezért a fejlesztések végső fázisaiban nem alkalmaztunk baktériumot tartalmazó aktív töltetet, az így rendelkezésre álló helyet is a legjobbnak talált háromféle szűrőanyag kombinációjával töltöttük ki. Ennek következtében a prototípus fajlagos TPH megkötő kapacitása a korábban tervezettnek több mint ötszöröse. Az új prototípus ennek köszönhetően csaknem kétszer annyi szénhidrogént képes megkötni, mint a jelenleg alkalmazott. Ezáltal megnövekszik a szűrőbetétek élettartama, vagyis azokat elegendő ritkábban cserélni, ami a jól definiálhatóan kevesebb szervízköltség mellett kevesebb hulladék keletkezésével jár. Az új prototípus használatával számottevően csökkenthető az útburkolatokról lefolyó csapadékvíz által okozott környezeti terhelés.